Idrijska čipka

Čipkarska šola

Idrija danes ni znana le po rudniku, temveč predvsem po klekljanih čipkah. Čipkarstvo je bilo na Idrijskem vedno močno razvito. Najstarejši vir, ki priča o tem, sega v daljno leto 1696.
Klekljane čipke so svoje ime dobile po posebno oblikovanih lesenih palčkah, imenovanih kleklji, na katerih je navit bombažni ali lanen sukanec. Skozi čas so spretne idrijske klekljarice tehniko klekljanja vse bolj izpopolnile in ustvarile tipične samosvoje vzorce, ki dajejo idrijski čipki prav poseben pečat.
Klekljarsko znanje se je v preteklosti širilo iz roda v rod. Ker pa je povpraševanje po kakovostnih čipkah z leti vse bolj naraščalo, so v Idriji že leta 1876 ustanovili čipkarsko šolo, ki od takrat naprej deluje neprekinjeno. Tako so lahko klekljarice na strokoven način ohranjale in izpopolnjevale znanje, kar je stalno dvigovalo kakovost čipk, namenjenih širšemu trgu.
V stavbi čipkarske šole si lahko ogledate prikaz klekljanja, morda tudi sami poskusite klekljati in si ob strokovnem vodstvu ogledate razstavo klekljanih mojstrovin otrok in mladih, ki v svojem prostem času radi klekljajo.

Čipkarska šola

Kje kupiti čipke

V Idrijo se lahko podate tudi samo z namenom poiskati odlično in unikatno idrijsko čipko, pa naj bo to le manjši prtiček, protokolarno darilo ali celo poročna obleka. Spodaj je nekaj predlogov:

 

 

Čipkarska šola Idrija

Poleg izobraževanj in strokovne literature s področja klekljanja vam v Čipkarski šoli Idrija nudijo tudi pester izbor artiklov s kakovostno ročno klekljano idrijsko čipko. V njihovi prodajalni si lahko kupite klekljan nakit kombiniran z različnimi materiali, izdelke v katerih se čipka dopolnjuje z usnjem ali steklom, modne dodatke in po naročilu izdelana oblačila s čipkami. V ponudbi so tudi izdelki za moške. Izdelke s čipkami za dom ali poslovni prostor izdelajo po željah strank. Ravno tako po naročilu narišejo tudi specifične vzorce za klekljanje.

Modni atelje šiviljstvo Mal

Atelje domuje v gradu Gewerkenegg in ponuja butične, unikatne, avtorsko klekljane čipke v različnih aplikacijah, kot so nakit, po meri narejena oblačila, klobuki, pa tudi v notranji opremi za vaš dom.

KONTAKT

HOTEL JOŽEF, Vojkova 9A, SI 5280 Idrija, SLOVENIJA

RECEPCIJA: +386 (0)8 20 04 250
PRAVNO OBVESTILO

© Nebesa, gostinske storitve d.o.o. ::: cms kodiranje ms3 ::: oblikovanje vizualgrif d.o.o.