Ta prava narava

Scopolijev spominski vrt

Janez Anton Scopoli je bil prvi idrijski zdravnik rudarjev, predvsem pa znan naravoslovec evropskega pomena, ki je svoja najboljša dela ustvaril ravno v Idriji. Po Linnejevem sistemu je kot prvi na ozemlju tedanje Kranjske na sodobnih znanstvenih osnovah utemeljil vednost o rastlinah, živalih, mineralih in kamninah. Poleg Scopolija so z Idrijo močno povezana tudi druga velika botanična imena: Belsazar Hacquet, Franc de Paula Hladnik, Henrik Freyer, Jurij Dolliner, Karel Dežman, Julij Glowacki … V počastitev njihovega spomina so na Scopolijevem vrtu posadili rastline, ki so jih prvi odkrili oziroma opisali ravno ti botaniki.

SCOPOLIJEV VRT

Dinozavrove stopinje

Nedaleč od Idrije, v bližnji okolici Godoviča, se je pred več kot 220 milijoni let sprehajal dinozaver. Na kamninski podlagi je namreč ohranjenih šest odtisov stopal, velikih 12–14 cm. Šlo naj bi za predhodnika dinozavrov človeške velikosti, ki je živel pred 220 milijoni let. Stopinje so edinstvena tovrstna najdba v tem delu Evrope.

STOPINJE

Krajinski park Zgornja Idrijca

Park se razprostira na 4230 hektarjih, kar 4105 hektarov pa pokrivajo po večini bogati in negovani gozdovi. Razteza se vse od Idrije v območju povirja Idrijce in Belce pa do roba Golakov. Park, v katerem skrbijo za ohranjanje značilne krajine, je namenjen izobraževanju in rekreaciji. V parku je mogoče gorsko kolesarjenje, poleti tudi kopanje v Idrijci in Belci v naravnem kopališču v Idrijski Beli, ogled Divjega jezera, idrijskih in belskih klavž ter obisk Smrekove drage.

PARK

Divje jezero

Divje jezero je biser slovenske naravne dediščine. Že leta 1967 je bilo zavarovano kot naravni spomenik, od leta 1972 pa je urejeno za obisk turistov. Skrivnostni jezerski sifon se spušča v še neraziskane jezerske globine. Običajno je jezerska gladina idilično spokojna, ob obilnem deževju pa iz nje bruhajo ogromne količine vode. Nad jezerom se pne previsna, 100 metrov visoka skalna stena. Okolica jezera se ponaša z izjemnim bogastvom favne in flore. V jezeru živijo potočne postrvi, v njegovem jamskem delu pa številne drobne podzemne živali in celo slovita človeška ribica – Proteus anguinus.

jezero
KONTAKT

HOTEL JOŽEF, Vojkova 9A, SI 5280 Idrija, SLOVENIJA

RECEPCIJA: +386 (0)8 20 04 250
PRAVNO OBVESTILO

© Nebesa, gostinske storitve d.o.o. ::: cms kodiranje ms3 ::: oblikovanje vizualgrif d.o.o.