Zgodovina na dlani

Scopolijeva hiša

Scopolijeva hiša je pomembna rudniška stavba iz 18. stoletja, ki je bila sprva last upravitelja F. A. Steinberga, pozneje pa je služila kot stanovanje in ordinacija rudarskih zdravnikov. Nad baročnim portalom je spominska plošča znamenitega naravoslovca Janeza Antona Scopolija, ki je v Idriji služboval v letih od 1754 do 1769.

Scopolijeva hiša

Grad Gewerkenegg

Grad je bil zgrajen med letoma 1522 in 1533 in je služil kot upravna stavba idrijskega rudnika, drugega največjega živosrebrovega rudnika na svetu. Skozi stoletja so ga veliko dograjevali in preurejali. V drugi polovici 18. stoletja so dvoriščne fasade poslikali s freskami, ki so rekonstruirane in obnovljene na ogled tudi danes. Od leta 1954 je v gradu sedež Mestnega muzeja Idrija, ki je v zadnjih dveh desetletjih objekt v celoti prenovil. Grajski kompleks je danes prostrano muzejsko razstavišče, obenem pa tudi prizorišče poletnih kulturnih prireditev.

Gledališče

Ovalna zgradba je bila postavljena v 18. stoletju hkrati s sosednjim žitnim skladiščem in je tako najstarejša ohranjena zidana gledališka stavba na Slovenskem. Stavba je še vedno v uporabi, saj je preurejena v moderno kinodvorano.

Magazin (rudarsko skladišče žita)

Magazin je monumentalna terezijanska zgradba, v kateri so do leta 1912 žito hranili in ga delili rudarjem. Danes sta v njej galerija in mestna knjižnica, na fasadi stavbe pa so spominske plošče znamenitih osebnosti. Obokan prehod povezuje starejši Ahacijev in novejši Mestni trg.

Mestna hiša

Stavba, ki je včasih služila kot upravna palača – rotovž, se ponaša z bogato fasado v secesijskem slogu. Objekt je bil zgrajen leta 1898 in je danes sedež idrijske občine. V preddverju in sejni dvorani so zgrafiti, ki so jih ob 500-letnici rudnika in mesta ustvarili domači umetniki.

Prva slovenska realka

Stavba je bila zgrajena leta 1903, še pred klasično gimnazijo v Šentvidu pri Ljubljani, in sicer v klasičnem slogu. V njej je imela sedež leta 1901 ustanovljena prva slovenska realka, v kateri je bil glavni učni jezik slovenščina. Danes je to prenovljena Gimnazija Jurija Vege.

KONTAKT

HOTEL JOŽEF, Vojkova 9A, SI 5280 Idrija, SLOVENIJA

RECEPCIJA: +386 (0)8 20 04 250
PRAVNO OBVESTILO

© Nebesa, gostinske storitve d.o.o. ::: cms kodiranje ms3 ::: oblikovanje vizualgrif d.o.o.