Idrija
21°C

O nas

Butični preplet tradicije in sodobnosti, udobja in vrhunske kulinarike.

Hotel Jožef ponuja enajst dvoposteljnih sob in suito, s svojo butičnostjo zagotavlja zasebnost, udobje in vrhunsko kulinarično doživetje. Njegova lega med zgodovinskim jedrom mesta Idrija, vhodom v rudnik (ki je od leta 2012 dodan seznamu Unescove svetovne dediščine), reko, parkom in sprehajalnimi potmi pripoveduje zgodbe rudarskega izročila območja in življenja na Idrijskem. Arhitekturna zasnova hotela je poklon tehnični in kulturni dediščini mesta. Hotel Jožef z moderno in ekološko zasnovo stavbe sledi obliki rudarske peči. Skozi različne arhitekturne elemente, kulinarično ponudbo, vsebino doživetij in s svojim imenom bogato izročilo povezuje s sodobnostjo in novimi doživetji.
DSC_5963-scaled-removebg-preview 2
1625

Pestro gospodarsko življenje na Prejnuti

Na območju Prejnuta (iz nemškega izraza Brennhütte), kjer stoji Hotel Jožef, je od leta 1652 do 1870 obratovala rudniška žgalnica živega srebra. Območje ob reki je bilo prepredeno z rudniškimi gospodarskimi poslopji, na območju je delovalo več peči za žganje rude. (Fotografija razglednice Prejnute iz muzejske fototeke Mestnega muzeja Idrija z začetka 20. stoletja)

1870

Posodabljanje rudniškega območja

V času, ko je rudnik vodil Marko Vincenc Lipold, ustanovitelj slovenske geologije, se je žgalnica preselila na desni breg Idrijce. To je bil čas vrhunske posodobite živosrebrove metalurgije in razvojnih dosežkov čeških inženirjev: rudarskega svetnika Jožefa Čermaka in žgalniškega mojstra Vincenca Špireka. (Razglednica iz zbirke Bogdana Kovačiča)

1875

Med gospodarskimi objekti zrasejo bivanjske enote

Po prenehanju žgalniške dejavnosti na Prejnuti je območje dobilo novo namembnost. Načrti iz leta 1875 pričajo o gradnji stanovanjskih enot za uradnike in bivanjskih enot za delavce, t.i. »prhavzov « (iz nemškega izraza Berghause). Eden takšnih še danes stoji za Hotelom Jožef kot pričevalec hitrega prilagajanja rabe prostora gospodarskim razmeram. (Vir: Fototeka Mestnega muzeja Idrija)

1886

Čermak – Špirekova peč kot navdih za Hotel Jožef

Inženirja Čermak in Špirek sta leta 1886 začela postavljati inovativne »presipne« peči, ki so zaradi izjemnih učinkov žganja rude predstavljale največji dosežek živosrebrovega žgalništva tistega časa v svetovnem merilu. Leta 1974 je prenehala obratovati še zadnja peč, ki je navdihnila arhitekturno zasnovo Hotela Jožef.

1969

Razvoj območja se prilagaja potrebam prebivalstva

Na območju Prejnute v 50. letih 20. stoletja rudarstvo začno nadomeščati druge industrijske panoge in podjetja: Lesna industrija Idrija, Simplex, Kolektor. Na območju Hotela Jožef 1969 začnejo graditi živilsko trgovino, ki je obratovala vse do odločitve, da bo na lokaciji zrasel nov hotel.

2006

Idejna zasnova novega butičnega hotela

Vse večji turistični obisk Idrije spodbudi razmislek o zagotavljanju dodatnih nastanitev in idejo, da Idrija po mnogih letih znova dobi nov hotel. Odkupom zemljišč sledita predstavitev idejne zasnove in gradnja sodobnega hotela, ki s svojo arhitekturno zasnovo priča o zgodovinskem razvoju območja in sledi obliki Čermak-Špirekove rudarske peči.

2009

Začetek gradnje Hotela Jožef

Po izdaji gradbenega dovoljenja se začne gradnja novega butičnega hotela. Zaradi vse večjega turističnega obiska in pomanjkanja nastanitev v kraju investitorju uspe pridobiti sofinanciranje z evropskimi sredstvi. Inovativna idejna zasnova začne postajati realnost, korak bliže so težko pričakovane nastanitvene kapacitete.

2011

Odprtje Hotela Jožef v spomin vsem zaslužnim Jožefom

15. januarja vrata slovesno odpre nov butični hotel. Z njegovim poimenovanjem – Hotel Jožef – nova turistična pridobitev v kraju nosi ime številnih inovatorjev, akademikov, vodij, zdravnikov, literatov in drugih pomembnih osebnosti, ki niso le nosili imena Jožef, ampak pomembno prispevali k razvoju kraja.

Pričevalci odličnosti.

Michelinov BIB Gourmand (2020, 2021, 2022 in 2023)

Priznanje pristnim kulinaričnim doživetjem z visoko kakovostno hrano ter odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno.

Slovenia Green Cuisine

Znak trajnosti Slovenske turistične organizacije, ki ekološke in gurmanske navdušence usmerja k ponudnikom edinstvenega prepleta tradicije s sodobno kulinariko, upoštevajoč pristop »z vrta na mizo«.

Slovenia Green & Safe

Znak Slovenske turistične organizacije o odgovornem, varnem in trajnostnem pristopu k turizmu.

Green Accomodation

Znak okolju prijaznega bivanja z vrhunskim udobjem; pri ravnanju z vodo, energijo, čiščenju in upravljanju z odpadki z zelenimi rešitvami prispevamo k skrbi za okolje.

Idrija izbrano

Certifikat odličnosti podeljen visoko kakovostnim izdelkom iz lokalnih surovin s kančkom tradicije, kulture in načina življenja na Idrijskem.